Rana Dasgupta – Tokio otkazan

tokioOtkazan

443 strane
20 x 13,5 cm
Mek povez
ISBN 978-86-7034-106-7
Preveo sa engleskog:
Saša Lalić

Pošto je snežna mećava prizemljila njihov avion za Tokio, trinaest putnika suočavaju se sa trenutkom kad njihov ustaljeni život biva prekinut. Ostavljeni da provedu noć u ogromnoj čekaonici aerodroma, oni se drže zajedno, dodajući u krug kesice kikirikija i cigarete, dok jedan od njih ne predloži da prekrate noć tako što će svako ispričati po jednu priču. Priče putnika su izdašne, čudnovate, prožete živim bojama. One ostavljaju šarolike tragove koji se ukrštaju na globusu kao mapa letova. Krojač šije ogrtač nenadmašne lepote za nezahvalnog princa; preduzetnik iz Japana stavlja sve na kocku kad se beznadežno zaljubi u lutku; vanbračni sin Roberta de Nira istražuje magična svojstva paketića Oreo biskvita; u Parizu zahvaćenom epidemijom, jedan besmrtni prebeg dolazi u dodir sa smrću. Priče iz velikih gradova – Njujorka, Istanbula, Delhija, Buenos Ajresa – izrastaju u roman o snovima, nadama i razočaranjima koji su zajednički svim ljudima, gde god se nalazili.

„Ove priče… ah, one po inventivnosti prevazilaze 1001 noć. Knjigu ćete zatvoriti sa vrtoglavicom.”
The Guardian

„Samo najdarovitiji pisci mogu držati nadrealno i realno u zadovoljavajućoj ravnoteži. U ovaj krug sada ulazi i Rana Dasgupta. Njegova imaginacija je jedinstvena. Tokio otkazan je uživanje.”
Time Out

„Kenterberijske priče za moderno tehnološko doba.”
The Age

 

ranaDasgupta

RANA DASGUPTA rođen je 1971. godine u Kenterberiju, u Engleskoj. Njegova prva knjiga, Tokio otkazan (2005) bila je u užem izboru za nagradu Džon Levelin Ris. Za drugu knjigu, roman Solo (2009) dobio je Nagradu
pisaca Komonvelta 2010. godine. Njegova treća knjiga Prestonica – Erupcija Delhija (2014) predstavlja istraživanje o životu i novcu u Delhiju dvadeset prvog veka. Za ovu knjigu dobio je u Indiji nagradu Tata za najbolju knjigu godine u oblasti nefikcije.
Le Monde ga je 2014. uvrstio među 70 ljudi koji grade sutrašnji svet. Živi u Delhiju.