Panos Karnezis – Lavirint

lavirint

212 strana

20 x 13,5 cm Mek povez

ISBN 978-86-7034-084-8

Preveo sa engleskog:
Aleksa Golijanin

Anadolija, 1922. Gonjena turskom vojskom, po okončanoj trogodišnjoj grčkoj okupaciji, jedna grčka brigada u povlačenju izgubila se u pustinji i vrti se u krug. Pod zapovedništvom brigadira koji gaji veliku strast prema grčkoj mitologiji, a potajno je zavistan od morfijuma, jedina prilika za spas brigade jeste da se dokopa mediteranske obale i zaplovi kući. Dok vojska luta negostoljubivim predelom, moral trupa se urušava, dolazi do niza nerešenih krađa, a u mislima se svi vraćaju na užasnu odmazdu koju je počinila brigada. Tračak nade ukazuje se kad naiđu na mali grad, do tada pošteđen rata, u kojem se gradonačelnik i učitelj otimaju za naklonost lokalne kurtizane, a jedan neuspešni ratni dopisnik opija do smrti zbog nedostatka prave priče. Ali, umesto da umakne svojim demonima, brigada ih donosi u naizgled idilično mesto, što će imati sudbonosne posledice kako za vojnike, tako i za meštane.

panos

 

„Roman ‘Lavirint’ potvrđuje Karnezisa kao originalan i značajan književni glas.“ – The Times

„Izvanredan roman… Ubedljiv i sofisticiran.“ – Sunday Times

„Karnezisov čudnovati, ingeniozno građeni roman odiše snagom i donosi mnoga iznenađenja, kao kakav drevni mit.“ – Sunday Telegraph

PANOS KARNEZIS rođen je 1967. godine u gradu Amaliadi na zapadu Grčke, a odrastao je u Atini. U Engleskoj živi od 1992. Radio je kao inženjer za Britiš stil, a zatim za Rols-Rojs. Tražeći hobi i ispusni ventil za nostalgiju, počeo je da piše – na engleskom jeziku. Napustio je posao i u potpunosti se posvetio pisanju. Živi u Londonu.