Karl Frode Tiler – Zaokruživanje

zaokruzivanje

285 strana

20 x 13,5 cm Mek povez

ISBN 978-86-7034-089-3
Prevela sa norveškog:
Sofija Vuković

David se ne seća ko je. Oglas u novinama poziva prijatelje i poznanike da mu pišu pisma, kako bi mu se vratile uspomene. Prijatelj iz detinjstva Jun, muzičar koji gubi tlo pod nogama, očuh Arvid, sveštenik koji čeka smrt, i ljubav iz mladosti Silje, skoro pa sredovečna žena koja će možda uskoro napustiti muža, odlučuju da odgovore na oglas. Ta pisma pružaju im neočekivanu priliku da ispričaju nešto o svojim životima, dok istovremeno zaokružuju Davidovu priču.

tiler

 

„Priča je neverovatno uzbudljiva, i mada se radnja odvija tokom tek nekoliko nedelja, mi čitamo priču o par generacija, ispričanu na mnogo elegantniji način nego u klasičnoj porodičnoj hronici. Tiler je škrt u objašnjenjima i, pošteno govoreći, nema nijedne suvišne informacije.“ – Mann (Norveška)

„Karl Frode Tiler ispituje ljude pod bergmanovskim uveličavajućim staklom. To nije uvek lepo, ali je izvanredno dobro urađeno … Knjiga je tako strahovito dobro napisana, da su portreti likova uzdignuti do potpuno novog književnog nivoa. Velika priča po sebi, ovo je umetnost najvišeg reda.“ – Berlingske Tidende (Danska)

„Požurite da otkrijete super talentovanog norveškog pisca Karla Frodea Tilera … uz tako sofisticirane psihološke, socijalne i književne analize kakve nalazimo u ovom romanu, Karl Frode Tiler je definitivno pisac koga treba pratiti.“ – Elle (Francuska)

KARL FRODE TILER (1970), norveški pisac i muzičar, nesumnjivo je jedan od najvažnijih pisaca svoje generacije. Dive mu se zbog njegove prepoznatljive, furiozne proze i njegove sposobnosti da kreira žive, složene likove, čija sudbina često izgleda zapečaćena njihovom nemoći da pobegnu iz sopstvenih destruktivnih obrazaca ponašanja koji obeležavaju njihove veze sa drugim ljudima.

kultura