Zemaljski sud

Ursula Krehel ZEMALJSKI SUD

Sa kakvim strahovima i kakvim nadama se suočava neko ko se iz izgnanstva vraća u Nemačku 1948. godine?
“Zemaljski sud” je priča o nemačkom Jevrejinu koji odlazi u izgnanstvo na Kubu bežeći od nacističkog režima. Rihard Kornicer je bio mlad, perspektivan pravnik kad je njegova karijera okončana dolaskom nacionalsocijalista na vlast. Godine 1948. Kornicer se vraća u Nemačku, već u srednjim četrdesetim godinama, i započinje da sastavlja rasute delove svog života. Kao žrtva rasnog progona, pozvan je da učestvuje u rekonstrukciji Nemačke, i po dolasku u francusku okupacionu zonu postavljen je za sudiju Zemaljskog suda u Majncu. Mada su najgori nacistički zakoni ukinuti, stari pravni sistem je zadržan, a Kornicerove posleratne kolege radili su kao pravnici i sudije za vreme vladavine Trećeg rajha. On zauvek ostaje autsajder, obavezan da radi unutar istog zakonskog sistema koji ga je odbacio kao Jevrejina i okružen istim mentalitetom.
Kornicerov privatni život je jednako zategnut. Njegova supruga Kler je ostala u Nemačkoj sve vreme rata i bila je proganjana i seksualno zlostavljana od strane Gestapoa zbog odbijanja da se razvede od Jevrejina. Njihova deca su poslata u Englesku jednim od dečijih transporta kad im je bilo četiri i sedam godina, i rasla su verujući da su učinila nešto loše. U poređenju sa teškoćama sa kojima se sreće u Nemačkoj, Kornicerovo sećanje na život u izgnanstvu je ispunjeno živim bojama i magičnom svetlošću.
“Zemaljski sud” je portret podeljene porodice, čija su iskustva progona i gubitka obeležja istorijskog perioda u kojem je živela.
Roman “Zemaljski sud” dobio je “Nagradu za najbolju nemačku knjigu objavljenu 2012. godine”.
Prevela sa nemačkog Jelena Kostić-Tomović.


Broj strana: 490
Pismo: latinica
Povez: broširan
ISBN 978-86-7034-107-4
Cena: 1.400,00 din

Share this Post