Sama suština

Iris Hanika SAMA SUŠTINA

Za Hansa Frambaha ništa nije važnije od zločina iz ere nacizma. On pati zbog njih toliko dugo koliko se seća. Zbog toga je odabrao da radi kao arhivar u Insitutu za obradu istorije u Berlinu, čiji je zadatak da čuva sećanje na žrtve holokausta. Njegovu jedinu prijateljicu Gracijelu takođe muči nepojmljivost prošlosti – sve dok ne upozna čoveka koji žudi za njom. Od tada joj postaju važne bludne želje. Kako priča napreduje postavlja se pitanje u kojoj meri istorija igra ulogu u njihovim životima. Da li se nacistička prošlost može držati odgovornom za sve? Ili je samo njihova nesposobnost da postignu sreću to što čini Hansa i Gracijelu tako neobičnim likovima?
Iris Hanika pokazuje kako zločini iz ere nacizma još uvek opterećuju današnju Nemačku i uz to ispituje apsurdnost birokratske kulture sećanja i našu bespomoćnost u susretu s takvim zločinima.
„Ovaj roman na mnogo načina ukazuje na antagonizam sećanja. Sećanje teško pritiska život Hansa Frambaha i Gracijele Šenblum koji nemaju ništa zajedničko do svoje patnje zbog zločina nacionalsocijalizma. Oni postaju surogati stvarnih žrtava ali čini se da su prihvatili tu ulogu. Zatim se polako oslobađaju svoje jezive začaranosti i okreću od pravih stvari u istoriji ka pravim stvarima u sopstvenom životu: nemoguće je živeti sa nametnutim osećanjem krivice. To što je to ponovo ilustrovano tako živo posle 65 godina intenzivne rasprave zasluga je ovog romana – koji je napisan, mora se reći, nakon i uprkos Aušvicu.“ – Frankfurter Allgemeine Zeitung
Roman “Sama suština” dobio je “Nagradu Evropske Unije za književnost” 2010. i nagradu “Litera­Tour Nord” 2011. godine.
Prevela sa nemačkog Jelena Kostić-Tomović


Broj strana: 168
Pismo: latinica
Povez: broširan
ISBN 978-86-7034-114-2
Cena: 1.200,00 din

Share this Post