Nataša Kramberger

Nataša Kramberger rođena je 1983. godine u Mariboru, Slovenija. Detinjstvo je provela u Jurovskom Dolu, malom selu na severoistoku zemlje, igrajući se sa svinjama i kravama na imanju svoje babe. Potom živi u Ljubljani, Utrehtu, Milanu i Berlinu.
Pobedila je na festivalu nove slovenačke književnosti Urška 2006. Za priču Slani rulet dobila je nagradu na međunarodnom konkursu za kratku priču More reči pod pokroviteljstvom Fondacije Ana Lind, 2008.
Roman Nebo u kupinama je njen prvi roman. Bio je nominovan za Krestnikovu nagradu za najbolji slovenački roman 2008. godine. Nagrađen je Evropskom nagradom za književnost, 2010. godine. Roman je napisan na stalnom putovanju između Slovenskih gorica, Maribora, Milana, Berlina i mora, mora koje se prostire od Pirana do Trsta, i preko mora, preko Evrope, preko sveta, preko jezika, dijalekata i narečja. Na putu, dakle, prostorom na kojem se ne govori samo jednim jezikom, a ipak govori – jednim jezikom.
Nataša Kramberger je pisac i novinar. Piše članke, eseje i kolumne za dnevne novine u Sloveniji, Nemačkoj i Italiji, objavljuje književne tekstove u časopisima i na radio stanicama i piše scenarija za dokumentarne filmove. 2009. godine osnovala je eko-art kolektiv Zelena centrala, sa kojim nastoji da promoviše ekologiju i umetnost.

 

Share this Post