Čekajući metak

Madlen D’Arsi  ČEKAJUĆI METAK

Zbirka „Čekajući metak” sadrži dvanaest priča čija je radnja smeštena u Kork, Njujork i London. Među temama kojima se Madlen D’Arsi bavi u ovim pričama su i čovekova sposobnost za samodestrukciju i naša sklonost da propustimo priliku koja nam se nudi, naročito ljubav. Njen pogled nije toliko usmeren na traganje za ljubavlju koliko na složenije, i možda interesantnije, pitanje o tome šta ljudi čine sa ljubavlju pošto je pronađu. Pripovedač priče „Potcenjena emocija“ viđa mlađu ženu koja je „pametna“, „seksi“, „lepa“ i „trpi ga“.
A trpeti njega uopšte nije lako. On nije, pošteno govoreći, neka dobra prilika, a kao čitaoci mi znamo nešto što njegova devojka ne zna: on se podvrgao vazektomiji. Čini se da nema sumnje u to ko je ovde bolje prošao, a ipak svedoci smo da pripovedač ruši sve bežeći od sreće koja mu je nadohvat ruke. To je tema kojoj se autorka stalno vraća u ovoj zbirci – obesno odbacivanje sreće. Ovaj pripovedač, kao i mnogi drugi likovi u pričama D’Arsi podseća na pse koji trče za automobilima: da, oni se najpre zalete, ali zatim zastaju, zbunjeni i zgranuti – da li automobil zaista treba da se zaustavi?
„Priče Madlen D’Arsi su duhovite i iščašene i pulsiraju divljom, sirovom energijom samog života, ali često se tu provlači prikrivena tama ili tuga, tik ispod površine, i upravo je to ono što produbljuje delo i daje mu istinsku težinu.“ – Kevin Beri
Zbirka priča “Čekajući metak” dobila je u Velikoj Britaniji 2015. godine nagradu “Edž Hil” po izboru čitalaca.

Prevela sa engleskog Slavica Miletić.


Broj strana: 149
Pismo: latinica
Povez: broširan
ISBN 978-86-7034-122-7
Cena: 1.200,00 din

Share this Post