Zamrznuto vreme

Ana Kim ZAMRZNUTO VREME

Pripovedačica romana Ane Kim Zamrznuto vreme je relativno neiskusna istražiteljka koja radi za agenciju Crvenog krsta koja pomaže ljudima iz bivše Jugoslavije u potrazi za izgubljenim srodnicima. Godinu dana je radila u kancelariji u Prištini, gde je koordinirala identifikaciju posmrtnih ostataka, od kojih su mnogi pronađeni u masovnim grobnicama, suočavajući se sa zastrašujućim rezultatima rada forenzičara – arheologa, lekara i antropologa. Po povratku u Beč, radi na sakupljanju podataka o nestalim osobama u cilju podrške procesu identifikacije na Kosovu. Pomažući imigrantu sa Kosova, nastanjenom u Beču, čija je žena nestala za vreme rata, ona postepeno biva uvučena u udes svog klijenta i na ličnom planu, i pridružuje mu se na putu za Kosovo. Ovaj dokumentarni aspekt predstavlja samo površinski sloj romana. Kroz priču svoje pripovedačice, Ana Kim istražuje razorno dejstvo gubitka bliskih osoba na preživele, koji ostaju bespomoćni dok njihov život nastavlja da teče u vremenu koje neizvesnost čini „zamrznutim“.
Jezik romana varira od precizne, rezervisane objektivnosti „ante-mortem upitnika“ („izbegavati osećanja, tragati za činjenicama“) do snažnog i često poetskog jezika koji odražava borbu pripovedačice da pomiri profesionalno i lično učešće i prihvati iskustvo koje zalazi daleko iza njenog svakodnevnog života. Kroz roman se zapravo često provlači pitanje „kako je ovo moguće izraziti rečima“.
Ova mešavina činjenica i intenzivnih osećanja čini roman Zamrznuto vreme dirljivim istraživanjem o ličnom gubitku i potrazi za razrešenjem.
Prevela sa nemačkog Hana Ćopić.


Pismo: latinica
Povez: broširan
ISBN 978-86-7034-105-0
Cena: 700,00 din

Share this Post