Ubrzavajući lavirint

Adam Folds UBRZAVAJUĆI LAVIRINT

Roman “Ubrzavajući lavirint” zasnovan je na stvarnim događajima koji su se odigrali oko 1840. godine u šumi Eping na rubu Londona. U središtu romana je prvo zatočeništvo velikog pesnika prirode Džona Klera. Posle godina borbe sa alkoholom, zanemaren od strane književne kritike i depresivan, Džon Kler se nalazi u privatnom azilu Haj Bič – instituciji utemeljenoj na reformističkim načelima, koja će kasnije postati poznata kao osnova bihejvioralne terapije. U isto vreme još jedan pesnik, mladi Alfred Tenison, doseljava se u blizinu i postaje upetljan u život i katastrofične zamisli vlasnika azila, čudnovatog i harizmatičnog doktora Metjua Alena.
Za Džona Klera, koji je odrastao zadojen prirodom i slobodama i ushićenjima koje ona donosi, koji je mislio da je „ivica sveta jedan dan hoda daleko“, zaključana vrata su neka vrsta smrti. Ovaj intenzivno lirski roman opisuje njegov vrtoglavi pad, kroz halucinatorne epizode bezumlja i raspadanja identiteta koje vode konačnom ludilu.
Istorijski veran, ali briljantno zamišljen, zatvoreni svet Haj Biča i njegovih različitih stanovnika – doktora, njegove usamljene ćerke zaljubljene u Alfreda Tenisona, brutalnog osoblja, samog Džona Klera i ostalih štićenika – slikovito je dočaran. Izvan zidova je Priroda, Klerov raj – ptice i životinje, cigani koji žive u šumi. On sanja o domu, o izbavljenju, o bekstvu. Nadahnuta ali precizno, istančano napisana, bogata likovima i detaljima, ovo je jedinstvena i duboko dirljiva knjiga – vizionarski roman koji sadrži čitav jedan svet.
Roman “Ubrzavajući lavirint”, našao se u užem izboru za nagradu “Buker” 2009. godine, a 2011. je dobio “Evropsku nagradu za književnost”.
Preveo sa engleskog Saša Lalić.


Broj strana: 258
Pismo: latinica
Povez: broširan
ISBN 978-86-7034-097-8
Cena: 800,00 din

Share this Post