Vladan Starčević – Bez straha o strahu, panici i fobiji – Treće izdanje

bezstraha

164 strane

20 x 13,5 cm Mek povez

ISBN 978-86-7034-067-1

„Biću veoma zadovoljan ako uspem da čitaocima približim stvari koje se često mistifikuju ili čine nepotrebno komplikovanim. Verujem da su pružanje informacija i prenošenje znanja prvi korak u razumevanju problema i isto tako prvi korak u njegovom rešavanju.

Problem koji je pred nama zove se strah. Patološki strah, a naročito njegovi oblici koji se označavaju kao panika i agorafobija. Ne pretendujući na „posedovanje” apsolutne istine o strahu, panici i fobiji, niti na potpuno poznavanje ovih pojava, najpre ću pokušati da pokažem kako je patološki strah ipak više razumljiv nego što nam se to obično čini. Ako u tome uspem, drugi zadatak će mi biti lakši: hoću da pokažem kako se sa strahom može živeti, kao što se protiv njega može i boriti.

Nadam se da će knjiga moći da posluži kao „vodič” i za lakše prihvatanje straha i za njegovo lakše lečenje. Izbor – život sa strahom, borba protiv njega ili i jedno i drugo – zavisi od čitaoca!“ V.S.

vladanstarcevic

 

Dr Vladan Starčević je završio studije medicine na Univerzitetu u Beogradu. Specijalizaciju iz psihijatrije obavio je u Beogradu, gde je takođe magistrirao i doktorirao. Istraživački rad, poglavito iz oblasti stanja straha i drugih neurotskih poremećaja, započeo je u Beogradu, nastavio u SAD i potom u Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu i u Australiji. Bio je saradnik, a kasnije i nastavnik Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Od 1994. do 2000. godine nalazio se na mestu šefa Odseka za neurotske poreme}aje Dnevne bolnice Instituta za mentalno zdravlje, gde je razvio poseban program lečenja straha. Od 2000. godine živi i radi u Australiji. U zvanju je profesora psihijatrije na Univerzitetu u Sidneju i profesora po pozivu Univerziteta u Beogradu. Šef je Akademskog odeljenja za psihološku medicinu bolnice Nepean u Sidneju.

Dr Starčević je jedan od dva urednika knjige „Hipohondrija. Savremeni pogledi na prastaro oboljenje“, objavljene 2001. godine u izdanju izdavačke kuće Oxford University Press iz Njujorka. Ista izdavačka kuća je 2005. godine objavila njegovu knjigu „Stanja straha kod odraslih. Vodič kroz kliničku praksu“.