Rodan Al Galidi – Autista i golub pismonoša

autista

192 strane

20 x 13,5 cm Mek povez

ISBN 978-86-7034-095-4

Prevela sa holandskog:
Jelica Novaković-Lopušina

Žanin ima sedamnaest godina i tokom žurke u jednoj šupi ostaje trudna. „Seks nije bio nebezbedan“, imala je običaj da kaže o tome, „samo neprijatan.“ Pošto su njeni roditelji vrlo religiozni, a ona ne zna – ili ne želi da zna – ko je od dečaka iz šupe otac, Žanin smatra da mora da bude i majka, i otac, i cela porodica svom detetu.

Njen sin Hert je autistični genije. Radnja s rabljenom robom, u kojoj radi Žanin, postaje njegov magični univerzum.

Sa trideset sedam godina, Hert je uspešan graditelj violina i majka mu kaže da je vreme da ode i počne da živi sam. U novom domu, gde je pre Herta živeo jedan odgajivač golubo va, golub pismonoša otvoriće svet za Herta. Svaki put kad Hert postavi oglas na internetu da poklanja goluba onome ko dođe po njega, neko dolazi po goluba, ali golub se uporno vraća kući. Tako Hert upoznaje nove ljude i njegov život se zauvek menja.

rodan

 

RODAN AL GALIDI je pisac iračkog porekla. U iračkom selu u kojem je rođen nije vođena evidencija o rođenoj deci, tako da mu nije poznat datum rođenja. Počeo je da piše poeziju još kao dete zato što u njegovom selu nije bilo učitelja violine. Studirao je građevinarstvo u gradu Arbil na severu Iraka. Napustio je zemlju da bi izbegao vojnu službu i 1998. godine došao u Holandiju u potrazi za azilom. Njegov zahtev za azil je odbačen, i pošto mu nije bilo dopušteno da pohađa kurseve holandskog jezika, jezik je učio samostalno, i uskoro je počeo da piše. Sada smatra sebe holandskim piscem i dobija sti pendije kako holandskih tako i flamanskih ustanova. Rodan Al Galidi je vrlo brzo ostavio trag na holandskoj kn jiževnoj sceni nizom izuzetnih knjiga, kao što su roman Žedna reka i zbirke poezije Zoroova jesen i Poslednji rob. Piše kolumne za nekoliko holandskih dnevnih listova i maga zina. Za roman Autista i golub pismonoša Rodan Al Galidi je dobio Evropsku nagradu za književnost 2011. godine.

kultura