Noemi Seči – Komunista Monte Kristo

komunista

424 strane

20 x 13,5 cm Mek povez

ISBN 978-86-7034-081-7

Prevela sa mađarskog:
Angela Pataki

Šanji, stasiti mesarski pomoćnik, u leto 1919. godine odlazi po nalogu Bele Kuna u Beč. U ruci nosi kofer pun zlata, u srcu ljubav i strepnju. Ma koliko želeo, ne može da spasi izgubljenu stvar Mađarske Sovjetske Republike, ali se uprkos tome vraća kući u nameri da oslobodi Ota Korvina. Njegov plan doživljava poraz, ali nakon što je preživeo mučenje u Hortijevom zatvoru Šanji još uvek čvrsto veruje da može biti srećan iako je komunista!

Ostaje veran svome srcu, ali živi dvostrukim životom: kod kuće buržoasko izobilje, reakcionarna žena, reakcionarna deca, a napolju ilegalni pokret i ljubavnica koja potiče iz porodice revolucionara. Očekuje ga još i ekonomska kriza, teror Partije strelastih krstova, progon Jevreja, opsada Budimpešte i mnogo drugih političkih avantura. Stvari se dobro odvijaju, ali uslediće vladavina Maćaša Rakošija, kad će svako morati da pokaže svoje pravo lice. Ispostaviće se da postoji veće zlo od toga što je jedan mesar vegetarijanac…

neomiseci

 

Ko bi pomislio da crvene godine kriju satirične priče?
Mađarska istorija ispričana iz ugla mesarskog pomoćnika – na
sasvim drugačiji način nego što smo je do sada videli.

 

NOEMI SEČI rođena je 29. marta 1976. u Sentešu, Mađarska. Univerzitetske studije započela je u Budimpešti 1994. Studije engleskog i finskog jezika završila je 2002. Tokom 2000. izučava kulturnu antropologiju i studije pola na Kristina institutu u Helsinkiju. Tamo piše svoj prvi roman „Ugro-finski vampir“. Roman je objavljen 2002. „Eurofilm studio“ otkupio je prava za film iste godine. Prevod na poljski jezik objavljen je 2005. Počev od 2002. piše za različite magazine i prevodi. Njen blog o iskustvima tokom trudnoće objavljen je u formi knjige 2003. Knjiga je imala nekoliko izdanja i dobila je nagradu čitalaca magazina „Elle“. Roman „Komunista Monte Kristo“ objavljen je 2006. godine. Za ovaj roman Noemi Seči dobila je Evropsku nagradu za književnost 2009. godine.

kultura