Alen de Boton – Ogledi o ljubavi

ogledioljubavi

224 strana

20 x 13,5 cm Mek povez

ISBN 86-7034-050-X

Preveli sa engleskog:
Slobodanka Đolić
Saša Lalić

Ogledi o ljubavi je roman o dvoje mladih ljudi, koji su se sreli u avionu između Pariza i Londona i ubrzo se zaljubili jedno o drugo. Sama struktura priče nije neobična, ali ono po čemu je knjiga interesantna je izvanredna dubina s kojom se analiziraju emocije uključene u ovu vezu. Ljubav je stavljena pod filozofski mikroskop. Čitavo jedno poglavlje posvećeno je nijansama i skrivenim značenjima prvog sastanka. Drugo poglavlje bavi se pitanjem kako i kada treba reći Volim te. Tu je i esej o tome koliko neugodno može da bude neslaganje sa ukusom ljubavnika kad su u pitanju cipele i opširna rasprava o ulozi krivice u ljubavi.

Knjiga je intrigantna mešavina romana i nefikcije. Kao i u romanu, tu su likovi i realističko okruženje, ali se oni prepliću sa mnoštvom apstraktnijih ideja. Ova knjiga nalazi svoje čitaoce naročito među onima koji su se nedavno zaljubili – ili, pak, izašli iz veze.

alendeboton1

 

„Ova knjiga duguje svoj uspeh lepo oblikovanim rečenicama, humoru i nepopustljivom respektu za inteligenciju svog čitaoca … istančanim opservacijama i iskrama autentičnog lirizma, izoštrenosti i dubini.“ – Fransin Prouz, New Republic

„De Boton je nacionalno blago.“ – Suzan Hil

„Sumnjam da je De Boton ikada napisao glupavu rečenicu u svom životu.“ – Jan Moris, New Statesman