Adam Folds – Ubrzavajući lavirint

ubrzavajucilavirint

258 strana

20 x 13,5 cm Mek povez

ISBN 978-86-7034-097-8

Preveo sa engleskog:
Saša Lalić

Roman Ubrzavajući lavirint zasnovan je na stvarnim događajima koji su se odigrali oko 1840. godine u šumi Eping na rubu Londona. U središtu romana je prvo zatočeništvo velikog pesnika prirode Džona Klera. Posle godina borbe sa alkoholom, zanemaren od strane književne kritike i depresivan, Džon Kler se nalazi u privatnom azilu Haj Bič – instituciji utemeljenoj na reformističkim načelima, koja će kasnije postati poznata kao osnova bihejvioralne terapije. U isto vreme još jedan pesnik, mladi Alfred Tenison, doseljava se u blizinu i postaje upetljan u život i katastrofične zamisli vlasnika azila, čudnovatog i harizmatičnog doktora Metjua Alena. Za Džona Klera, koji je odrastao zadojen prirodom i slobodama i ushićenjima koje ona donosi, koji je mislio da je „ivica sveta jedan dan hoda daleko“, zaključana vrata su neka vrsta smrti. Ovaj intenzivno lirski roman opisuje njegov vrtoglavi pad, kroz halucinatorne epizode bezumlja i raspadanja identiteta koje vode konačnom ludilu.

Istorijski veran, ali briljantno zamišljen, zatvoreni svet Haj Biča i njegovih različitih stanovnika – doktora, njegove usamljene ćerke zaljubljene u Alfreda Tenisona, brutalnog osoblja, samog Džona Klera i ostalih štićenika – slikovito je dočaran. Izvan zidova je Priroda, Klerov raj – ptice i životinje, cigani koji žive u šumi. On sanja o domu, o izbavljenju, o bekstvu. Nadahnuta ali precizno, istančano napisana, bogata likovima i detaljima, ovo je jedinstvena i duboko dirljiva knjiga – vizionarski roman koji sadrži čitav jedan svet.

„Jedinstvena mešavina istorijskih činjenica i fikcije… Foldsovo pisanje ima poetski intenzitet, a njegovi opisi šume u jesen su jednako pronicljivi kao njegovi uvidi u duše pacijenata, doktora i njegove porodice.“ — Daily MailUbrzavajući lavirint potvrđuje Adama Foldsa kao jednog od najinteresantnijih i najtalentovanijih pisaca svoje generacije.“ — Times Literary Supplement

adamfolds

ADAM FOLDS je rođen 1974. godine. Studirao je na Univerzitetu Oksford i na Univerzitetu Ist Anglija. Živi u Londonu. Njegova prva knjiga The Truth About These Strange
Times („Istina o tim čudnim vremenima“) objavljena je 2007. godine. Za ovu knjigu dobio je od magazina
Sunday Times nagradu Mladi pisac godine 2008. godine. Za drugu knjigu, narativnu poemu The Broken Word („Slomljena reč“) dobio je nagradu za poeziju Kosta 2008. godine i nagradu Samerset Mom 2009. godine. Za roman Ubrzavajući lavirint, koji se našao u užem izboru za nagradu Buker 2009. godine, Adam Folds je dobio Evropsku nagradu za književnost 2011. godine. Godine 2013. našao se na listi najboljih mladih britanskih romansijera koju svakih deset godina sačinjava magazin Granta.